juristbloggen.blogg.se

Bloggen som behandlar samhällsinformation ifrån det juridiska perspektivet.

Sveriges nya avtalslag

Kategori: Allmänt

Sverige har idag en synnerligen gammal lag som reglerar avtalsförhållanden. Jag talar givetvis om vår nu i år 100 år gamla avtalslag. Det är ett fruktansvärt osexigt ämne att prata om och det måste gå igenom ett riksdagsbeslut för att genom lag kunna ändras. Idag pratar politikerna hellre om att söka lösa, i och för sig viktiga men väl populistiska, problem så som skola, omsorg, pension och skatter. Det är givetvis av subsidiär betydelse i jämförelse med övriga stora frågor, men vi får ändå inte glömma bort att affärsvärlden också rullar på oavsett färg på riksdagen och hjälper oss att bygga det samhälle vi gemensamt vill ha. Vid det här laget har sannolikt en hel del icke-jurister samt människor som inte intresserar sig särskilt för just avtalsrätt slutat läsa, men jag ska försöka att förklara varför jag anser att just detta ämne är av stor betydelse för hela den svenska ekonomin.

Internationell kommersiell rätt.

Idag mer än någonsin sker internationella affärer. Affärer som har en eller flera kontrahenter som befinner sig i olika länder. Många frågor om vilken lag som skall tillämpas och domstols behörighet löses genom internationella konventioner där bedömningarna om var vi hamnar i regel bedöms utifrån ”den karakteristiska prestationen”. Med detta vill jag ha sagt att det inte alltid är så säkert vilket lands lag som skall slita tvisten i olika avtalsförhållanden. En möjlighet som företag har är att på förhand bestämma vilka lagar som skall tillämpas. Parterna får helt enkelt peka ut ett lands lag som skall tillämpas om tvist skulle uppstå.

I Schweiz har man en modern lagstiftning som är anpassad till de affärer som sker idag och imorgon. Det är inte en lagstiftning som har anor från första världskriget så som den svenska. Hur bra tror ni våra förfäder var på att på förhand sätta ett hållbart regelverk för de transaktioner som existerar idag? För att besvara den tämligen uppenbara frågan så kan jag påminna er om några saker som inte fanns vid tiden för vår tids avtalslag: Internet, mobiltelefoner och kommersiella flygplan. Världen är idag en rörlig organism där transaktioner större än någonsin sker snabbare än någonsin samtidigt som affärerna är betydligt mer invecklade än vad de var för 100 år sedan. Av denna anledning väljer sannolikt inte många företag runtom i världen att avtala in den svenska lagstiftningen, då andra länder erbjuder en mycket bättre produkt. Schweiz är ett land som många företag väljer avtalar in i sina internationella kontrakt, just pga. att den är modern och passar väl in i vårt samhälle. Detta innebär givetvis att Schweiziska jurister får en ny marknad i att hjälpa företag att tolka och förstå den Schweiziska lagstiftningen, eftersom det ju endast är Schweiziska jurister som är specialister på Schweizisk rätt.  Denna marknad finns inte i någon större utsträckning i Sverige och jag tror att det skulle vara på tiden att uppdatera och göra den svenska avtalslagen till den bästa och mest eftertraktade i världen. Om inte annat så kan vi ändå ha nytta av ett regelverk från detta millenium för att lösa våra interna rättsförhållanden. Jag menar, det kan ju inte skada.