juristbloggen.blogg.se

Bloggen som behandlar samhällsinformation ifrån det juridiska perspektivet.

Våld mot tjänsteman under drogrus ej straffbart

Kategori: Straffrätt

En ung man hade tagit LSD blandat med PCP och fått vanföreställningar. Enligt honom själv fick han för sig att alla människor var falska och kände inte ens igen sin egen bror som han sedermera misshandlade. Han misshandlade även sin mor varvid polisen kom till lägenheten där en av polismännen fick ett slag i ansiktet.

Fråga uppstod om han kunde dömas för våld mot tjänsteman eftersom han haft en förvrängd verklighetsuppgattning. Umeå tingsrätt valde att fälla den unga mannen, men hovrätten valde en annan linje. Hovrätten menar att mannen inte haft insikt i att han slagit en polis utan har till följd av sina hallucinationer haft uppfattningen att han befunnit sig i livsfara. I och med den inbillade farans beskaffenhet ansågs hans agerande försvarligt.

Här ser vi en liten fortsättning på den dom som HD meddelade för en tid sedan där en man attackerat två personer under alkoholpåverkan. Brottsrubriceringen mordförsök kunde inte bli aktuellt då uppsåt till brottet saknades till följd av mannens rus. Vi kan konstatera att domstolarna har blivit mer liberala vad gäller uppsåtsbedömningarna i fråga om självförvållat rus. Vidare kan nu även alltså anses försvarligt att använda våld om man, till följd av självförvållat drogrus, får en vanföreställning och agerar utifrån dessa.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: